a

Tutuklu ve hükümlü arasındaki fark nedir?

Tutuklu nedir? Hükümlü nedir? Tutuklu ve hükümlü arasındaki fark nedir? İşte detaylar...

Tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde bulunan sanıkların birnevi sıfatlarındadır. Peki Tutuklu ve hükümlü arasındaki fark nedir? Bu yazımız içerisinde konuya ilişkin detayları sizler ile paylaşıyor olacağız. İşte detaylar…

Tutuklu nedir?

Herhangi bir suç veya nedenden ötürü cezaevinde bulundurulan kişidir. Bu süreç göz altı olabilir. Ayrıca yargı süreci devam ettiğinden dolayı suçu kesinleşmemiş kişiler de olabilir. Hüküm giyme ihtimali ya da serbest kalma ihtimali mevcuttur.

Hükümlü ne anlama gelir?

Herhangi bir suçtan suçlu bulunmuş ve Mahkeme tarafından ise hüküm giymiş kimseye Hükümlü denir. Hükümlü ya da mahkum yapmış olduğu fiilden ötürü hukuki açıdan; başkalarının haklarına zarar verdiği gerekçesi ile toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen, hüküm giymiş kişilerdir. Mahkemenin vermiş olduğu karara istinaden belli veya belirsiz bir süre hapishanede cezasını çektikten sonra topluma salıverilir.

Tutuklu ve Hükümlü arasındaki fark nedir?

Tutuklu ve Hükümlü arasındaki fark en yalın hali ile; hükümlü olan kişinin cezasının kesinleşmiş, tutuklu olan kişinin ise cezasının kesinleşmemiş olması olmaktadır.

Örnek vermek gerekir ise; tutuklu olarak cezaevinde bulunan birisi daha sonra Mahkeme tarafından suçsuz bulunarak, masumiyeti ispat edilince serbest bırakılabilir. Tutukluk süresi boyunca “kaçma şüphesi” vs. nedenlerden dolayı; cezaevinde yatmış olabilir, fakat bu onun hükümlü olduğu anlamına gelmez. Aynı şekilde suçsuz olduğu ispat edilen; serbest bırakılan tutuklu şahısların adli sicil kayıtlarında tutuklu kalmaları işlenmez. Ortada isnat edilen bir suç olmaktadır ancak hüküm giyme yoktur.

Hükümlü olan kişi ise; belirli bir süre tutuklu olarak kalmış ve yargılama süreci sonunda suçlu olduğu anlaşıldığından Mahkeme tarafından mahkum edilmiştir. Hüküm giymiş kişilerin adli sicil kayıtlarına suçları işlenir.

Tutuklu ve hükümlü arasındaki fark nedir? başlıklı yazımızı okudunuz. Konuya ilişkin sorularınız var ise yorumlarda belirtebilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cimer başvurusu nasıl yapılır? CİMER başvuru yolları

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.