Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan itibaren ölüm cezalarının fiilen kaldırılma tarihi olan 1984 yılına kadar geçen sürede TBMM tarafından onaylanmış olan ve infazı tamamlanan ölüm cezası kararı 712’dir. Peki Türkiye’de ölüm cezası ne zaman kaldırıldı? Fiilen ve resmi olarak kaldırılma tarihlerine ilişkin detaylar yazımızda. İşte detaylar…
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan itibaren ölüm cezalarının fiilen kaldırılma tarihi olan 1984 yılına kadar geçen sürede TBMM tarafından onaylanmış ve infazı tamamlanan ölüm cezası 712’dir. Buradaki infaz rakamlarına İstiklal Mahkemelerinin, meclisi devre dışı bırakarak verdiği idam cezaları dahil değildir.
Mahkemelerce verilen idam cezaları üst Mahkeme olan Yargıtay’da onaylanmasından sonra Meclise gönderiliyordu. Meclisin kararı onaylanması sonrasında ölüm cezaları infaz ediliyordu. Ölüm cezası 18 yaşından küçüklere, 65 yaşından büyüklere verilmiyordu. Ayrıca akıl hastalığı olanlara düzelene kadar, hamile kadınlara doğum yapana kadar verilmiyordu.
Cezası infaz olan son idam mahkumu Hıdır Arslan’dır. 25 Ekim 1984 tarihinde infaz edilmiştir. Bu tarihten sonra Mahkemelerce hükümlüler hakkında ölüm cezası verilmiş ise de Meclis tarafından onaylanmadığı için infazları gerçekleştirilmemiştir.
Takvimler 1991 yılını gösterdiğinde af düzenlemesi ile yaklaşık 500 civarında ölüm cezası dosyası 10 yıl ağır hapis cezasına çevrilmiştir. 2022 yılında ise infaz edilmeyen idam kararları ömür boyu hapis cezasına çevrilmiştir.
Ülkemizdeki ölüm cezası en son 1984 tarihinde uygulanmıştır. Bu tarihten sonra yeni idam kararları verilmiş ise de bu cezalar infaz edilmemiştir.
Türkiye’de ölüm cezası ne zaman kaldırıldı? En son kim idam edildi? başlıklı yazımızı okudunuz. Konuya ilişkin eklemek istedikleriniz var ise yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ülkemizde kaç göçmen yaşadığını açıkladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.