a

Mücbir sebep nedir?

Mücbir sebep hukuk okuyanların iyi bildiği bir konudur. Hukukta sorumluluk, taahhüt ve görevin yerine getirilmesine engel teşkil eden, beklenmedik durumların ifade edilme biçimidir. İşte detaylar...

Mücbir sebep hukuk okuyanların iyi bildiği bir konudur. Hukukta sorumluluk, taahhüt ve görevin yerine getirilmesine engel teşkil eden, beklenmedik durumların ifade edilme biçimidir. Bu yazımız içerisinde Mücbir Sebep Nedir? Mücbir Sebep Çeşitleri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız. İşte konuya dair detaylar…

Mücbir sebep

Hukuk okuyanların iyi bildiği bir konu olan ‘’Mücbir sebep’’ hukukta sorumluluk, taahhüt ve görevin yerine getirilmesine engel teşkil eden, beklenmedik durumların ifade edilme biçimidir. Bu terim genellikle, elde olmayan sebepler şeklinde sıralanabilecek olan vefat, hastalık, tutuklu olma hali ve benzeri şekilde ifade edilebilecek olan, vazifenin ifa edilmesine imkân vermeyen, istenmeyen durumlar olarak tanımlanır.

Hukukta mücbir sebep düzenlemesi

Hakkınızda açılan bir dava neticesinde, elinde olmayan bir sebep dolayısıyla şahit gösterdiğiniz bireyin, şahitlik edeceği tarihte mahkemeye ulaşmasına engel olan, bir hastalık durumu söz konusu olabilir. Bu durum neticesinde, şahitlik etmek üzere mahkemeye gelemeyen şahidiniz için mahkemeye mücbir sebep düzenleme talebinde bulunabilirsiniz. Mahkeme kararı kapsamında, ifade vermesinde sakınca olmayan, ancak bulunduğu noktadan da ayrılamayan şahidiniz için yerinde tanıklık söz konusu olabilecektir.

Bu ve benzeri durumlar sebebi ile hukukta mücbir sebep söz konusu olduğunda, faydalanılması gereken hukuksal süreçten faydalanamayan, elde olmayan sebepler ile avantajlarından yararlanamayan, hak sahibi olmasına rağmen bu sebepler dolayısı ile süreci aşan bireyler, istenmeyen durumlar neticesinde bu haktan tekrar faydalanabilirler.

Mücbir sebep çeşitleri

Tamamen istenmeyen durumlar olarak ifade edilebilen ve beklenmeyen, beklense de engel olma şansı olmayan eylemleri konu alan mücbir sebep ifadesi, esas itibari ile sınırlandırılabilecek ya da çeşitleri sıralanabilecek bir konu değildir. Kısacası, bu terimi ifade ederken, hukuk dallarına ve hukuki sorumluluklara karşı vazifesi olmasına rağmen, elde olmayan sebepler doğrultusunda, bu vazifenin yerine getirilmesine engel olan durum denilebilir.

Bu yazımız içerisinde Mücbir sebep nedir? sorusunu cevapladık. Konuya ilişkin eklemek istediğiniz bir şey varsa yorumlarda bildirebilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sübvanse Etmek Nedir?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.