Adli tatil yargıda toplu izin anlamına gelmektedir. “Tatil” anlamı olsa bile bazı davalar görülmeye devam eder. Yazımız içerisinde Adli tatil nedir? Adli tatil hangi tarihler arasındadır? Adli tatilde hangi davalar görülmeye devam eder? sorularının yanıtlarını paylaşacağız. İşte konu ile ilgili olarak detaylar…
Adli tatil yargıda toplu izin anlamına gelmektedir. Adli tatilin amacı hakim, savcı ve katip ile mübaşir gibi diğer yargı çalışanlarının senelik izinlerini rahatça kullanabilmeleri olmaktadır. Adli tatil döneminde yargı sisteminde görev alan avukatların da kendilerine ve ailelerine vakit ayırmalarına ve tatil yapmalarına imkan sağlar.
Her yıl 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihleri adli tatil olmaktadır. 1 Eylül tarihi ile adli yeni yıl başlangıcı olur.
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları,
Hizmet akdi ya da iş sözleşmesi nedeni ile işçilerin açtıkları davalar,
Çekişmesiz yargı işleri,
Tahkim hükümlerine göre mahkemenin görev alanına giren dava ve işler,
Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşif işleri,
Her tür nafaka davaları ve soybağı, velayet ile vesayete ilişkin dava ya da işler,
Ticari defter kaybından ötürü kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrağın kaybından doğan iptal işleri,
İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma,
Deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talebi ile buna karşı yapılacak itiraz ve diğer başvurular hakkında karar vermek,
Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen ya da taraflardan birinin talebinden dolayı mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler,
Adli tatil süresince; bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin ya da suçüstü hali (Meşhud suç) Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemeleri yapılır,
Adli tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süre tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.
Soruşturma ile tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların ve ivedi sayılacak diğer hususların tatil süresi içinde ne suretle yapılacağı Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenir.
Diğer günlerde de olduğu gibi tebligat yapılabilir. Fakat Ceza Mahkemeleri tarafından görülen davalara adli tatil içerisinde yapılan tebligatlarda süre adli tatilin bittiği günden itibaren 3 gün uzatılmış sayılır.
Adli tatil süresince Hukuk ve Ceza Mahkemeleri kapsamında bazı dava ve işlere bakılır. Bunlar haricinde de duruşma yapılmaz. Ceza mahkemelerinde tutuklu dava dosyaları ve 3005 sayılı yasaya tabi davaların duruşmaları yapılmaktadır.
Adli tatil nedir? Adli tatil hangi tarihler arasındadır? başlıklı yazımızı okudunuz. Sorularınız var ise yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Nasıl mübaşir olabilirim?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.